null

#PLAYUNIFIED

Play Unified ontmoetingen in 2023 impactvol en inspirerend

Bekijk meer

De ambitie van Special Olympics Nederland is om houding en gedrag jegens mensen met een verstandelijke beperking positief te beïnvloeden. De beste manier om dat te realiseren is door met elkaar in contact te komen. Play Unified staat voor ontmoetingen tussen mensen met én zonder verstandelijke beperking, op het sportveld én daarbuiten.

Play Unified op school; verrijkend onderwijs

Op 16 scholen door heel Nederland hebben het afgelopen jaar Play Unified ontmoetingen plaatsgevonden. Leerlingen leren tijdens een gastles een Special Olympics sporter kennen, leren meer over een verstandelijke beperking, Special Olympics en het belang van sport. Waardevolle ontmoetingen voor zowel de leerlingen als de Special Olympics sporter. “Play Unified op school is een enorme meerwaarde geweest in ons onderwijsaanbod. Het verhaal van de sporter en het samen sporten maakt kinderen bewust van het feit hoe belangrijk sporten is en dat elk kind ook recht heeft op deelname aan sport”, aldus schooldirecteur Mark van Leeuwen.

Verbinding en voorbeeld; Nick’s inspirerende verhaal

In totaal maakten ruim 500 leerlingen kennis met een Special Olympics sporter. Dit  jaar waren er niet alleen ontmoetingen op basisscholen, maar ook op het speciaal- én middelbaar onderwijs vonden ontmoetingen plaats. De presentatie van sporter Nick op zijn oude speciaal onderwijs school resulteerde niet alleen in een waardevolle ontmoeting, Nick inspireerde met zijn verhaal en veranderde in een voorbeeld voor de leerlingen. “Vandaag had één van de kinderen al zijn judo-medailles mee. Om de beurt zijn ze ‘ster van de week’. In hun week, mogen ze iets meenemen wat voor hen bijzonder is, of waar ze trots op zijn en hierover vertellen op de vertelkruk. Dit jongetje was al lang aan de beurt geweest, maar wilde toen niets meenemen om over te vertellen. Vanmorgen kwam hij vragen of hij toch vandaag zijn medailles mocht laten zien, omdat hij dat toen niet had gedaan. Dit is wat Nick heeft weten te bewerkstelligen. Nu kon dit kind trots zijn op wat hij had bereikt en net als Nick wilde hij graag doorzetten en voor grotere wedstrijden gaan. Trots kunnen zijn op jezelf, zo waardevol!”, vertelt docente Renate Melaard

null

Komend jaar zal in het teken staan van de Nationale Spelen 2024 in Breda & Tilburg. In aanloop naar het evenement zal op zoveel mogelijk scholen in de regio presentaties worden gegeven. Geïnteresseerd in een gastles van een Special Olympics sporter op jouw school? Neem contact op!

Play Unified op de club; het duwtje in de rug

Het doel van Play Unified op de club is een inclusievere clubcultuur. Leden met en zonder beperking leren elkaar op de club kennen en herkennen, juichen elkaar toe en sporten samen. Dit jaar vonden ruim 1150 ontmoetingen plaats op de Nederlandse clubs. De verenigingen van de Special Olympics sporters die naar de World Games in Berlijn zijn geweest hebben door middel van een (uitzwaai)training, een mixed-wedstrijd of een huldiging een Play Unified activiteit georganiseerd. “We kijken met veel plezier terug op het organiseren van een evenement waar je op de dag zelf heel veel waardering vanuit de deelnemers krijgt.“ vertelt Henk Koopman van Atletiekvereniging MPM waar een huldiging én mixed-wedstrijd werd georganiseerd voor de Special Olympics Team NL atleten en overige leden.

Tijdens de Nationale Sportweek heeft vv Rolderboys in Rolde een mixtoernooi georganiseerd waarbij de G-voetballers in gemixte teams samen hebben gespeeld met selectiespelers, damesvoetballers en andere senioren. Inclusief, dus alles door elkaar en daarmee voor iedereen toegankelijk. De opkomst van meer dan 50 voetballers en talloze vrijwilligers laat zien dat de betrokkenheid groot is en heeft alle voetballers een onvergetelijke avond bezorgd! “Ik weet dat inclusie leeft op onze club. Door een sportactiviteit te organiseren onder de vlag van Play Unified, draagt dit een extra steentje bij. Het welbekende duwtje in de rug om verder te kijken dan wat we tot nu toe deden aan een inclusieve clubcultuur. De Play Unified activiteit leverde voor het G-team direct resultaat op: gezien worden en erbij horen”, vertelt Marieke Blaak (G-coördinator) trots.

null

Op weg naar inclusie; jouw club, jouw actie

Het organiseren van een Play Unified activiteit of actie hoeft niet lastig of tijdrovend te zijn. Sterker nog, het is vaak eenvoudiger dan gedacht. Denk aan een gecombineerde training, een mixed wedstrijd, een instuif, samen naar een wedstrijd kijken of een inclusief clubtoernooi. De activiteiten kunnen het hele jaar plaatsvinden. Er is nog veel winst te behalen en Play Unified op de club kan clubs helpen op weg naar een écht inclusieve clubcultuur.   

Wil jij een Play Unified activiteit organiseren op jouw club? Doe hier inspiratie op, bekijk de Play Unified-kit of neem contact op!

Doe mee

DEEL DE CHALLENGE #Playunified

2024 Play UnifiedPrivacy verklaringCookiebeleidDisclaimerPartnersContact
SO_Nederland_Mark_Web_WHT 1.png
image 1.png